Το Μέλι μας

Ο Παραγωγός: Φίλιππος Νιφόρας
01/04/2016
Ο Βασιλικός Πολτός
01/04/2016

Το Μέλι μας

Στο τέλος της άνοιξης γίνεται ο πρώτος τρύγος στα μελίσσια και συλλέγεται το μέλι ποικίλων ανθοφοριών, το γνωστό μας ανθόμελο ή ανθέων. Συνήθως η ποσότητά του είναι πιο μικρή από τα μέλια άλλων ανθοφοριών γιατί το σμήνος, τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο, βρίσκεται σε κατάσταση ανάπτυξης.

Αρχές καλοκαιριού η κυψέλη σφύζει από πληθυσμό μελισσών. Βρίσκεται στο ανώτατο επίπεδό της και είναι εκείνη η χρονική στιγμή που τα μελίσσια μας «ταξιδεύουν» με προορισμό τα όρη της Αχαΐας και των γύρω νομών για να συλλέξουν το μέλι ελάτης, το οποίο αποτελεί τον κύριο όγκο της παραγωγής μας.

Η φύση μας δείχνει το δρόμο και μας βοηθάει, αν σκεφτούμε ότι το σμήνος βρίσκεται στο αποκορύφωμα του όταν τις ίδιες μέρες ένα από τα σημαντικότερα φυτά-δέντρα της χώρας μας, το έλατο, ανοίγει τις αγκαλιές του για να δεχθεί εκατομμύρια επισκέψεις από τις συλλέκτριες μέλισσες.

Φτάσαμε στις αρχές φθινοπώρου. Οι μέλισσες έχουν ανασυνταχθεί σωματικά και αριθμητικά περιμένοντας υπομονετικά την άνθηση της φθινοπωρινής ερείκης ή διαφορετικά σουσούρας. Μετά τη συλλογή του πολύτιμου για αυτές, αλλά και για τον άνθρωπο, ρεικόμελου, τα σμήνη αρχίζουν σιγά σιγά να «κατεβάζουν μηχανές» και να μπαίνουν σε διαδικασία ξεχειμωνιάσματος.
Κάνουν το τελευταίο τους «ταξίδι» στον ετήσιο κύκλο. Σηκώνονται από τις ρεικοβοσκές και μεταφέρονται στο μέρος απ΄ όπου ξεκίνησαν την άνοιξη. Τα ταξίδια μας παρέα με τις μέλισσες ποτέ δε σταματούν. Πρωταρχική μας έννοια είναι η συνεχής αναζήτηση αγνών περιοχών πλούσιων σε μελισσοβοσκές.

Επιθυμία μας είναι να γνωρίσουμε τις φυσικές ομορφιές ολόκληρης της πατρίδας μας συντροφιά με τη μέλισσα. Τοελληνικό μέλι είναι μόνο ένας από τους τόσους πλούτους που διαθέτουμε σαν χώρα.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

I am not a robot *