Το σημαντικότερο όπλο της μέλισσας εναντίων των εχθρών της είναι το κεντρί.
Περιέχει δηλητήριο σε πολλή μικρή ποσότητα το οποίο προκαλεί ισχυρό πόνο, κνησμό και πρήξιμο στην περιοχή που εισέρχεται. Η επίδρασή του διαρκεί από μερικά λεπτά, ώρες μέχρι και μερικές μέρες αλλά δεν είναι θανατηφόρο πάρα μόνο σε περιπτώσεις αλλεργίας ή εκατοντάδων κεντρισμάτων από «εξαγριωμένες» μέλισσες.
Η αποτελεσματικότητά του στην υπεράσπιση της κυψέλης είναι μεγάλη και αποβαίνει μοιραία για την ίδια τη μέλισσα.
Το κεντρί έχει μικροσκοπικά καμάκια με αποτέλεσμα να αποκολλάται από το σώμα της. Αντίθετα η σφήκα έχει την ικανότητα να το χρησιμοποιεί κατ’ επανάληψη εκχέοντας μικρότερη ποσότητα δηλητηρίου αλλά σε μεγάλη συχνότητα, ενώ η μέλισσα κεντρίζει μία μοναδική φορά χάνοντας τη ζωή της, εκχέοντας τετραπλάσια ποσότητα. Για αυτό άλλωστε ο πόνος από το κέντρισμά της είναι μεγαλύτερος.
Κεντρί διαθέτουν όλες οι εργάτριες, πανέτοιμες να το χρησιμοποιήσουν υπερασπιζόμενες το σπίτι τους. Καθώς εκχύνεται το δηλητήριο από την πρώτη «φρουρό» μέλισσα ελευθερώνονται φερομόνες ενεργοποιώντας τις υπόλοιπες για επίθεση. Η μυρωδιά του δηλητηρίου είναι τόσο έντονη που γίνεται αντιληπτή από τους μελισσοκόμους.
Η Βασίλισσα επίσης διαθέτει κεντρί, αλλά το χρησιμοποιεί ΜΟΝΟ σε περίπτωση μάχης με άλλη Βασίλισσα. Ο κηφήνας δε διαθέτει κανένα όπλο είναι εντελώς άκακος.
Το δηλητήριο της μέλισσας χρησιμοποιείται στην αντιμετώπιση της σκλήρυνσης κατά πλάκας επιδεικνύοντας μεγάλα βήματα προόδου τα τελευταία χρόνια. Σύμφωνα με έρευνες, οι επιστήμονες βρίσκονται πολύ κοντά στη θεραπεία της.
Πρόσφατα ο επιστήμονας Dipanjan Pan που εργάζεται στο πανεπιστήμιο του Illinois, επέδειξε έργο στη διακοπή του καρκίνου του μαστού και καθυστέρηση ανάπτυξης των καρκινικών κυττάρων μέχρι και καταστροφή τους σε ορισμένες περιπτώσεις.
Νανοσωματίδια που περιέχουν τοξίνες του δηλητηρίου της μέλισσας εξαφανίζουν τα καρκινικά κύτταρα που ευθύνονται για τη μετάσταση. Νανοτεχνολογία και δηλητήριο θα συνδυαστούν ώστε να γίνουν οι πρώτες δοκιμές σε πειραματόζωα με καρκινικά κύτταρα. Σε περίπτωση που η τεχνική αυτή κριθεί επιτυχής τότε θα εφαρμοστεί και σε ανθρώπους τα επόμενα 3 χρόνια.
Προσωπικά θα ήθελα να πω πολλά συγχαρητήρια στους επιστήμονες αυτούς που προσπαθούν να εξαλείψουν αυτή τη σοβαρή ασθένεια συνδυάζοντας την τελευταία λέξη της τεχνολογίας με τη φύση. Οι πιθανότητες να επιτύχει ένα τέτοιο εγχείρημα δε μπορεί παρά να είναι πολλές.