Τα βουνά της Αχαΐας καλύπτουν σημαντικό κομμάτι του νομού και είναι πλούσια τόσο σε χλωρίδα όσο και πανίδα. Σε παλαιότερες εποχές λειτουργούσαν σαν ορμητήρια αλλά και σαν κρησφύγετα τόσο επί της Τουρκοκρατίας όσο και επί της Γερμανικής κατοχής.
Από μελισσοκομική άποψη το ενδιαφέρον μας επικεντρώνεται κυρίως στην κεφαλληνιακή ελάτη χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν υπάρχουν άλλες αξιόλογες νομές όπως του πεύκου, του ρεικιού, της καστανιάς και των ανθόμελων.
Ο Χελμός ή Αροάνια έχει τη ψηλότερη κορυφή στο νομό στα 2,335μ. και έχει δασωμένες πλαγιές με κεφαλληνιακή ελάτη και μαύρη πεύκη. Το περιβάλλον του Χελμού ομορφαίνουν κάποιες σπάνιες πεταλούδες που συναντώνται μόνο σ’ αυτό το βουνό από όλη την Ευρώπη. Το μέλι ελάτης Χελμού είναι ποικιλίας βανίλια.
Ο Ερύμανθος είναι το δεύτερο ψηλότερο βουνό της Αχαΐας με κορυφή στα 2,224μ. Εδώ ζούσε ο φοβερός και τρομερός κάπρος που σκότωσε ο Ηρακλής. Καλύπτεται σε μεγάλο βαθμό από δάση κεφαλληνιακής ελάτης και το μέλι είναι και αυτό ποικιλίας βανίλια. Στις πλαγιές του κυνηγούν οι χρυσαετοί.
Το Παναχαϊκό όρος έχει υψόμετρο 1,926μ. και “αγκαλιάζει” την πόλη της Πάτρας. Έχει ενταχθεί στο δίκτυο NATURA 2000 για διατήρηση των οικοτόπων καθώς και της άγριας χλωρίδας και πανίδας του. Έχει αρκετά δάση με κεφαλληνιακή ελάτη και το μέλι που παράγεται είναι ποικιλίας βανίλια.
Ο Κλωκός με υψόμετρο στα 1,777μ. προσεγγίζεται εύκολα μέσω Αιγίου από το χωριό Πτέρη. Βρίσκεται ανάμεσα στο Παναχαϊκό και στον Χελμό προσφέροντας στους μελισσοκόμους ελατοδάση για να παράξουν μέλι ελάτης βανίλια.
Το Αφροδίσιο όρος με πλάτη στην Αρκαδία και κορυφή στα 1,445μ. είναι το πέμπτο ψηλότερο βουνό του Νομού. Πάνω στο όρος αυτό βρίσκεται το μοναδικό δάσος της Μπαρμπούς με τις αιωνόβιες καστανιές που είναι χαρακτηρισμένο ως μνημείο της φύσης. Σ’ όλο το βουνό βρίσκουν τροφή κοπάδια από αγριογούρουνα.
Το Σκιαδοβούνι είναι σαν προέκταση Ερύμανθου στα αριστερά όπως κοιτάζετε τον χάρτη με υψόμετρο στα 1,466μ.
Η πεδινή δυτική Αχαία έχει το δικό της βουναλάκι που το ανακάλυψαν οι αναρριχητές και οι ανεμοπτεριστές το όρος Σκόλις με κορυφή στα 960μ.
Η Μόβρη είναι η προέκταση του όρους Σκόλις στα Δυτικά και το ύψος του μόλις που αγγίζει τα 692 μέτρα.
Φέτος το χιόνι που έπεσε στα βουνά ήταν πολύ και αυτό θα βοηθήσει τη φύση αλλά και τα έλατα να μας δώσουν το πολύτιμο μέλι τους!