Τα Ελληνικά Μέλια

Ο Βασιλικός Πολτός
01/04/2016
Το μέλι
04/04/2016

Τα Ελληνικά Μέλια

Όλα μας τα μέλια θεωρούνται εξαιρετικά γιατί το κλίμα της Ελλάδας είναι μοναδικό και οι ανθοφορίες ποικίλουν. Τα ελληνικά μέλια ικανοποιούν εύκολα και τους πιο απαιτητικούς καταναλωτές όπως άλλωστε όλα τα προϊόντα εγχώριας παραγωγής. Για την παραγωγή του ελληνικού μελιού χρησιμοποιείται κυρίως η νομαδική μελισσοκομία.

Τα μελίσσια μεταφέρονται από περιοχή σε περιοχή ανάλογα με τις ανθοφορίες, εξασφαλίζοντας έτσι την καλύτερη «βοσκή» για τις μέλισσες αλλά και ένα μοναδικό μέλι από νέκταρ πολλών διαφορετικών λουλουδιών και δέντρων και όχι από μία συγκεκριμένη μονοκαλλιέργεια. Θεωρούνται τα καλύτερα στον κόσμο.

Το μέλι που κατέχει αναμφισβήτητα τα ηνία σε όγκο παραγωγής, είναι αυτό του πεύκου. Κατέχει το 50% της ετήσιας συλλογής μελιού. Οι μέλισσες το συλλέγουν κυρίως το Σεπτέμβριο στα δάση της βόρειας Εύβοιας, της Χαλκιδικής, της Θάσου, στη Ζάκυνθο και στη Ρόδο. Δεν είναι πολύ γλυκό μέλι, κρυσταλλώνει μετά από 2 χρόνια λόγω της χαμηλής συγκέντρωσης σακχάρων, έχει άρωμα ιδιαίτερο, είναι παχύρρευστο και το χρώμα του ποικίλει ανάλογα με τις εκκρίσεις του εργάτη. Είναι προϊόν υψηλής θρεπτικής αξίας, κρύβει μέσα του μέταλλα και ιχνοστοιχεία σε μεγάλες συγκεντρώσεις. (ασβέστιο, μαγνήσιο, ψευδάργυρο, χαλκό, κτλ).

Το μέλι ελάτου συλλέγεται τον Ιούνιο μήνα στα βουνά της Πελοποννήσου, της Στερεάς και της Ηπειρωτικής Ελλάδας. Υπολογίζεται ότι το 5-10% περίπου του μελιού που παράγεται είναι ελατίσιο. Το συγκεκριμένο μέλι διακρίνεται για την ιδιαίτερα καλή του γεύση, δεν έχει έντονο άρωμα, το χρώμα του ποικίλει από σκούρο έως κεχριμπαρένιο ανάλογα με την περιοχή που συλλέγεται, δεν κρυσταλλώνει λόγω του χαμηλού ποσοστού γλυκόζης, είναι παχύρρευστο και πλούσιο σε ιχνοστοιχεία. (κάλιο, μαγνήσιο, φώσφορο, σίδηρο, κτλ). Περιέχει βιταμίνες σε πολύ μικρές ποσότητες αλλά ακόμη και αυτή η μικρή ποσότητα βοηθάει στην καλύτερη αφομοίωση των σακχάρων από τον ανθρώπινο οργανισμό. Το ελατόμελο που παράγεται στο Μαίναλο όρος και τις γύρω περιοχές έχει κεχριμπαρένιες ανταύγειες λόγω της λευκής βανίλιας που συλλέγουν οι μέλισσες. Είναι το μοναδικό ελληνικό μέλι Π.Ο.Π. (προστατευόμενη ονομασία προέλευσης) και είναι γνωστό ως μέλι ελάτου Μαινάλου βανίλια. Έχει φανατικούς καταναλωτές.

Το μέλι της καστανιάς παράγεται το μήνα Ιούλιο από το νέκταρ και τις μελιτώδεις εκκρίσεις του δέντρου που είναι ένα από τα καλύτερα μελισσοκομικά φυτά των ορεινών περιοχών της Ελλάδας. Η γεύση του είναι έντονη και θεωρείται πικρή με διάρκεια, το άρωμά του δυνατό, ενώ το χρώμα του διαφοροποιείται ανάλογα. Αν προέρχεται από το νέκταρ του φυτού είναι ανοιχτό, ενώ αν προέρχεται από τις μελιτώδεις εκκρίσεις τότε είναι σκούρο. Κρυσταλλώνει μετά από ένα χρόνο και είναι πλούσιο σε ιχνοστοιχεία.

Το μέλι εσπεριδοειδών (πορτοκαλιά, λεμονιά) αποτελεί σημαντική πηγή νέκταρος στον συνολικό όγκο παραγωγής μελιού. Συλλέγεται τους ανοιξιάτικους μήνες με μεγάλη ευχαρίστηση από τις μέλισσες. Παράγεται κυρίως στην Πελοπόννησο, στην Ήπειρο και σε άλλες περιοχές. Έχει εξαιρετικά ιδιαίτερη γεύση, υπέροχο μυρωδάτο άρωμα, είναι ανοιχτόχρωμο μέλι προς το κίτρινο και κρυσταλλώνει το πολύ σε 3 μήνες. Έχει υψηλή θρεπτική αξία όπως όλα τα ελληνικά μέλια. Δυστυχώς το ελληνικό κράτος δεν προστατεύει τον έλληνα παραγωγό εσπεριδοειδών, ούτε τον έλληνα μελισσοκόμο και τις μέλισσες του, επιτρέποντας τη χρήση νεονικοτινοειδών φαρμάκων και προβάλλοντάς την ως την καλύτερη λύση για την αντιμετώπιση διαφόρων ασθενειών των δέντρων. Αυτό έχει σαν συνέπεια τα μικρόβια της πορτοκαλιάς να γίνονται πιο ανθεκτικά στις τοξικές αυτές ουσίες, η μέλισσα να αποπροσανατολίζεται και να μη μπορεί να επιστρέψει στην κυψέλη της με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Το θυμαρίσιο μέλι θεωρείται άριστης ποιότητας προϊόν. Ανήκει στα ανθόμελα αλλά στην πραγματικότητα αποτελεί ξεχωριστή κατηγορία λόγω των έντονων αρωματικών και γευστικών χαρακτηριστικών του. Ανθίζει από αρχές Ιουνίου έως τα τέλη Ιουλίου σε όλη την επικράτεια κυρίως όμως στα νησιά μας (Κεφαλονιά, Κρήτη, Κύθηρα, Πάρο, κτλ) και άλλες περιοχές όπως η Λακωνία. H όψη του είναι ιδιαίτερα ελκυστική, γι’ αυτό και το προτιμούν συνήθως οι καταναλωτές. H μεγάλη του όμως ζήτηση οφείλεται και στο γεγονός ότι, αν αναμειχθεί με άλλους τύπους μελιών (ακόμα και σε μικρές ποσότητες), επηρεάζει καθοριστικά το άρωμά τους. H παραγωγή του ανέρχεται περίπου στο 10% της συνολικής παραγωγής. Έχει ευχάριστη γεύση, αλλά ορισμένες φορές, λόγω υψηλής συγκέντρωσης σε φρουκτόζη, αφήνει μια αίσθηση καψίματος στο στόμα, έντονα αρωματικό μέλι, το χρώμα του είναι συνήθως ανοιχτό κεχριμπαρένιο, κρυσταλλώνει σε διάστημα έξι μηνών έως δύο χρόνια ανάλογα τι συγκεντρώσεις περιέχει από άλλα άνθη. Tο θυμαρίσιο μέλι θεωρείται ότι έχει τονωτικές και αντισηπτικές ιδιότητες. Όταν το «δουλεύουν» οι μέλισσες μοσχοβολάει ολόκληρη η κυψέλη. Έχει και αυτό φανατικούς καταναλωτές.

Το φθινοπωρινό ερεικόμελο είναι ζωτικής σημασίας κυρίως για τις μέλισσες και έπειτα γα τον άνθρωπο. Η ανθοφορία του ξεκινά συνήθως τέλη Σεπτέμβρη και μπορεί να διαρκέσει μέχρι τέλη Νοέμβρη. Την περίοδο εκείνη οι μέλισσες έχουν την τελευταία τους ευκαιρία να εφοδιαστούν με μέλι που θα τις θρέψει και θα τις κρατήσει ζωντανές μέχρι την επόμενη άνοιξη. Το μέλι της φθινοπωρινής ερείκης δυναμώνει τις μέλισσες τόσο πολύ που το τσίμπημα τους είναι ανυπόφορο και η βασίλισσα-μάνα γεννάει αυγά με εντατικούς ρυθμούς. Το άρωμά του είναι λεπτό και χαρακτηριστικό, το χρώμα του κοκκινωπό και κρυσταλλώνει πολύ γρήγορα, το πολύ σε τρεις μήνες, λόγω της υψηλής περιεκτικότητας του σε γλυκόζη. Τα τελευταία χρόνια έχει αναγνωριστεί η σπουδαιότητά του για τον ανθρώπινο οργανισμό και γι αυτό πωλείται συνήθως σε καταστήματα με προϊόντα υψηλής θρεπτικής αξίας.

Το μέλι από διάφορα άνθη ή αλλιώς το ανθόμελο, πρόκειται για μια μεγάλη κατηγορία στην οποία ανήκουν πολλά είδη μελιού. O κύριος όγκος αυτής της παραγωγής στηρίζεται κυρίως στην ανοιξιάτικη ανθοφορία. Tα ανθόμελα έχουν συνήθως ανοιχτό χρώμα και κρυσταλλώνουν πολύ εύκολα.

Εκτός από τα παραπάνω βασικά είδη ελληνικού μελιού υπάρχουν και άλλα δύο , το μέλι ηλίανθου και αυτό του βαμβακιού. Το νέκταρ που κρύβεται στα φυτά αυτά υπάρχει σε μεγάλες ποσότητες όμως η παρατεταμένη χρήση νεονικοτινοειδών φαρμάκων αποτρέπουν τους μελισσοκόμους να μεταφέρουν τις κυψέλες τους σε αυτές τις ανθοφορίες. Επίσης, είναι νέκταρ από μονοκαλλιέργειες και όχι νέκταρ από πλήθος λουλουδιών και φυτών.Το μέλι βαμβακιού παρόλα αυτά έχει τη μεγαλύτερη βακτηριοστατική δράση από όλα τα είδη μελιού.

Η χλωρίδα και το κλίμα της Ελλάδας είναι ο παράδεισος της ελληνικής μέλισσας. Χρειάζεται όμως συλλογική προσπάθεια για να ευημερεί για πολλά χρόνια ακόμη. Οι περιβαλλοντικές οργανώσεις κρούουν τον κώδωνα κινδύνου για το ελληνικό μέλι και τη μέλισσα εξαιτίας των καταστροφών-ιδιωτικοποίησης πολλών δασών και της αλόγιστης χρήσης τοξικών ουσιών.

Μία μέλισσα στη σύντομη ζωή της καταφέρνει να συλλέξει ένα κουταλάκι του γλυκού σε μέλι.

Πηγή vita.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

I am not a robot *