Ο Φλεβάρης και αν φλεβίσει καλοκαίρι θα μυρίσει

Η μελιτοφόρα μέλισσα
04/04/2016
Our honey
04/04/2016

Ο Φλεβάρης και αν φλεβίσει καλοκαίρι θα μυρίσει

Συνάδελφοι και λάτρεις της μέλισσας καλησπέρα και καλές εργασίες στα μελίσσια σας εύχομαι! Ο φετινός Φλεβάρης μέχρι την Κυριακή 23/02 θύμιζε άνοιξη στις αρχές της. Τα μελίσσια έχουν βάλει μπρος για τα καλά τις μηχανές τους. Οι βασίλισσες γεννούν ασταμάτητα και οι γεννήσεις νέων μελισσών ανά ημέρα είναι πολλές εκατοντάδες.

Η οξαλίδα εκμεταλλεύτηκε την ηλιοφάνεια του χειμώνα και προσέλκυσε τις μέλισσες προμηθεύοντας τις κυρίως γύρη κίτρινου χρώματος.

melissa

Οι αμυγδαλιές έκαναν πάλι το θαύμα τους και τροφοδότησαν τις ζεστές μέρες του Γενάρη τα σμήνη με νέκταρ αλλά κυρίως με την απαραίτητη μπεζ γύρη. Φέτος ο καιρός το επέτρεψε και δεν πήγε χαμένη η ανθοφορία της.

amigdaliamelissa-1

Σιγά σιγά ανθίζει και το ανοιξιάτικο ρείκι, πράγμα πρωτόγνωρο για τέτοια εποχή. Είναι πρώιμη η φετινή ανθοφορία του και συνδυάζει γύρη χρώματος κρεμ και νέκταρ υψηλής θρεπτικής αξίας. Το καλό με το ανοιξιάτικο ρείκι είναι ότι δεν διακόπτεται η ανθοφορία του από τις βροχές, επομένως όταν οι καιρικές συνθήκες το επιτρέπουν οι εργάτριες κάνουν συλλογή.

reiki

Οι μέλισσες μέχρι στιγμής έχουν σύμμαχο στο πλευρό τους τις καιρικές συνθήκες για μία καλή μελισσοκομική ανάπτυξη. Δεν χρειάζονται βεβιασμένες κινήσεις πολλαπλασιασμού του μελισσοκομείου και αύξησης του γόνου σε υπερβολικά μεγέθη γιατί ο Φλεβάρης και ο Μάρτης είναι κατά παράδοση πολύ άστατοι μήνες.

Είναι μία περίοδος λεπτής ισορροπίας γιατί οι φθινοπωρινές μέλισσες υπερβάλλουν εαυτόν φροντίζοντας τον φρέσκο γόνο και προσπαθώντας να μείνουν ζωντανές έως ότου εκκολαφθούν οι νεαρές που θα αναλάβουν την ανάπτυξη του μελισσιού με στόχο τη συλλογή μελιού. Υπάρχει περίπτωση να διεγείρουμε το μελίσσι για μάξιμουμ γέννα και μετά να χαλάσει ο καιρός, να βάλει κρύο και η κυψέλη να μην έχει ακόμη τον απαραίτητο πληθυσμό για να ζεστάνει και να φροντίσει όλο αυτόν τον γόνο. Σε μία τέτοια περίπτωση το μελίσσι είναι καταδικασμένο γιατί ο γόνος δε θα εκκολαφθεί και οι μέλισσες που ξεχειμώνιασαν είναι γέρικες και κουρασμένες για να βγάλουν πέρα. Παρακολουθούμε τον καιρό και εργαζόμαστε στα μελίσσια φροντίζοντας την επάρκεια τροφών, τοποθετώντας πλαίσια χτισμένα ή άχτιστα και σηκώνοντας ορόφους όπου χρειάζεται.

Συνεχίζουμε τις εργασίες της αποθήκης παράλληλα με επιθεωρήσεις στις κυψέλες και αναμένουμε τον καιρό να σταθεροποιηθεί και να γίνει ανοιξιάτικος. Τότε θα ξεκινήσουμε βασιλοτροφία, διέργεση βασίλισσας, αναστροφές πλαισίων, αύξηση μελισσοκομείου με νέες παραφυάδες, συλλογή γύρης, πρόληψη σμηνουργίας και γενικά ότι περνάει από το χέρι μας ώστε την περίοδο της καλοκαιρινής ανθοφορίας που θα «κυνηγήσει» ο καθένας μας τα σμήνη να είναι πολυπληθή! Καλή επιτυχία!

Υ.Γ. Επειδή ο καιρός είναι γενικά ζεστός για αυτήν την περίοδο να έχετε στο νου σας να δίνετε πάτωμα στα μελίσσια που πατούν και τα 9 πλαίσια οι μέλισσες, για να αποφύγουμε τυχόν σμηνουργία. Το πάτωμα είναι καλύτερα να τοποθετείται και με τα 10 πλαίσια χτισμένα ή μη πάνω από τη γονοφωλιά.

Εις το επανιδείν!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

I am not a robot *