Νεαρή βασίλισσα – Γερασμένη βασίλισσα

Royal Jelly
04/04/2016
Επιθεώρηση Μελισσών 24-03-2014
04/04/2016

Νεαρή βασίλισσα – Γερασμένη βασίλισσα

Βασικός παράγοντας επιτυχίας μίας καλής μελισσοκομικής χρονιάς είναι η ύπαρξη νέας βασίλισσας στο σμήνος.
Θα ξεκινήσω μ’ ένα απλό παράδειγμα συνάδελφοι και beelovers. Τον χειμώνα κάποια μελίσσια είχαν 5 πλαίσια πληθυσμό αλλά δεν είχα σημειώσει τις ηλικίες των βασιλισσών τους.

Στην τελευταία επιθεώρηση που τους έκανα ανακάλυψα τις ηλικίες τους και η διαφορά στους πληθυσμούς ήταν μεγάλη και αισθητή! Αυτά που είχαν βασίλισσες περίπου 1-2 ετών την προηγούμενη εβδομάδα είχαν 7 πλαίσια πατημένα, ενώ αυτά που είχαν γερασμένες βασίλισσες είχαν από 3-5 πλαίσια πληθυσμό. Η συνοχή και ο όγκος του μελισσιού μας δίνει εικόνα από τί ηλικίας βασίλισσα βασιλεύεται.

Επόμενη κίνησή μου ήταν να αφαιρέσω τις παλιές μάνες και να αφήσω τις μέλισσες να φτιάξουν βασιλοκέλια στα μελίσσια που ήταν 4 πλαίσια πληθυσμού και πάνω. Στα μικρότερα θα χορηγήσω βασιλοκέλια από βασιλοτροφία γιατί οι βασίλισσες που θα δημιουργούσαν μόνα τους θα ήταν αμφιβόλου ποιότητας δεδομένου του μικρού πληθυσμού και άρα λιγότερου ταΐσματος των αυγών σε βασιλικό πολτό.

Τα μελίσσια δεν πρέπει να στερηθούν σε τροφές και αυτό γιατί θα ξανανοιχτούν μετά από 25 μέρες για έλεγχο της ωοτοκίας των νέων βασιλισσών!
Όταν η μάνα του σμήνους είναι νέα τότε η γέννα της είναι ασταμάτητη και ο πληθυσμός αυξάνεται διαρκώς μέχρι τέλη Μαΐου. Ένα πεντάρι μελίσσι στις αρχές της άνοιξης με νέα βασίλισσα, καλές καιρικές συνθήκες, μερικές κερήθρες έτοιμες και λίγη βοήθεια από τον μελισσοκόμο μπορεί να εξελιχθεί άνετα σε εικοσάρι!

Η παραγωγή σε όλα τα παράγωγα της κυψέλης θα είναι μεγαλύτερη σε σχέση με αυτή των μελισσιών που έχουν γερασμένες μάνες. Ακόμα και αν ο καιρός την άνοιξη δεν είναι ευνοϊκός η νέα βασίλισσα γεννάει χιλιάδες μέλισσες ικανές να φροντίσουν την κυψέλη και τον γόνο από διάφορες ασθένειες. Επίσης το φαινόμενο της σμηνουργίας ελέγχεται πολύ ευκολότερα.

Γόνος νεαρής βασίλισσας τέλη Φλεβάρη

gonos-nearis-vasilissa

 

Γόνος γερασμένης βασίλισσας τέλη Φλεβάρη

gonos-gerasmenis-vasilissas

 

Βασίλισσα περίπου ενός έτους με τα φτερά της απείραχτα και στρουμπουλό τελείωμα κοιλίτσας που σημαίνει ότι η σπερματοδόχος κύστη της είναι γεμάτη ακόμη (στο κέντρο της εικόνας)

neari-vasilissa

 

Γερασμένη βασίλισσα με φτερά τσακισμένα και με πολύ στενό τελείωμα στην κοιλιά της

gerasmeni-vasilissa

 

Ας ελπίσουμε ο καιρός να αλλάξει διάθεση, να ανεβάσει λίγο θερμοκρασίες και ηλιοφάνεια για να κάνουν επιτυχημένες πτήσεις γονιμοποίησης οι παρθένες βασίλισσες και να μπούμε δυνατά στην περίοδο αύξησης μελισσοκομείου και ανάπτυξης των μελισσοσμηνών μας! Τους κρύους αυτούς μήνες η γονιμοποίηση ίσως καθυστερήσει λίγες μέρες παραπάνω.

Υ.Γ.: Τα μελίσσια είναι έτοιμα να εκραγούν, απλά περιμένουν την κατάλληλη στιγμή. Έλεγχος τροφών γιατί ο γόνος είναι περισσότερος από τις μέλισσες, πολλές από τις οποίες είναι οι φθινοπωρινές και σύντομα θα δώσουν τη θέση τους στις ανοιξιάτικες!! Οι ανθοφορίες πολλών λουλουδιών είναι πρώιμες τουλάχιστον δέκα μέρες, υπομονή και φέτος θα πάνε όλα πρίμα!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

I am not a robot *