Η γύρη

Το μέλι
04/04/2016
Η πρόπολη
04/04/2016

Γύρη είναι το αρσενικό στοιχείο της γονιμοποίησης των ανθέων. Στο μικροσκόπιο φαίνεται σαv μία πολύ λεπτή σκόνη, μία ατελείωτη ποσότητα από κόκκους που διαφέρουν ανάλογα από το άνθος από το οποίο προέρχονται.

Αυτή η σκόνη σχηματίζει το ζυγωτή, δηλαδή το αρχικό στάδιο της παραγωγής των καρπών, των δημητριακών, των οσπρίων και των λαχανικών.

Υπάρχουν δύο είδη γύρης, η ανεμόφιλη και η εντομόφιλη. Οι ανεμόφιλες γύρες μεταφέρονται με τον άνεμο και είναι άφθονες. Δεν περιέχουν τους αναγκαίους θρεπτικούς παράγοντες και είναι υπεύθυνες για πολλές από τις ανοιξιάτικες αλλεργίες. Οι εντομόφιλες γύρες όμως μεταφέρονται από τη μέλισσα. Ζυμώνονται από αυτήν με το νέκταρ προκειμένου να γίνουν εύπλαστες και να αποκτήσουν τη μορφή σφαιριδίου με την οποία αποθηκεύονται στην κυψέλη.

Η γύρη συλλέγεται συνήθως αρχές Απριλίου με τέλη Μαΐου. Τις ημέρες αυτές βρίσκεται σε αφθονία και για αυτόν το λόγο μπορούμε τότε να τοποθετήσουμε τις γυρεοπαγίδες. Δε διαταράσσουμε την ομαλή ανάπτυξη του σμήνους και οι μέλισσες μας δωρίζουν καθημερινά την πρωτεϊνική τους τροφή. Οι συλλέκτριες γύρης επιστρέφοντας στην κυψέλη για αποθήκευση είναι πιο όμορφες από ποτέ. Στα πίσω τους πόδια κουβαλούν δύο μπαλάκια γύρης, ένα από αριστερά και ένα από δεξιά. Τα χρώματα της γύρης, τα οποία είναι αρκετά, τις στολίζουν και τις κάνουν πιο φανταχτερές. Με αυτήν και με το νέκταρ τρέφονται οι εργάτριες και οι κηφήνες της κυψέλης καλύπτοντας έτσι τις ανάγκες τους σε πρωτεΐνες και υδατάνθρακες.

Η γυρεοπαγίδα τοποθετείται στην είσοδο της κυψέλης και αποτελείται από δύο μέρη. Το πρώτο μέρος είναι ένα διάφραγμα γεμάτο τρύπες τόσο μεγάλες ώστε ίσα που να χωράνε οι μέλισσες. Με αυτόν τον τρόπο ένα μέρος της γύρης που κουβαλάει η μέλισσα ξεκολλάει από τα πόδια της και πέφτει στο δεύτερο μέρος της παγίδας, ένα κουβαδάκι στο οποίο συγκεντρώνεται. Ο μελισσοκόμος κάθε βράδυ μαζεύει τη γύρη, τη διαχωρίζει από ξένα σώματα, της αφαιρεί μεγάλο μέρος υγρασίας που περιέχει με διάφορους τρόπους και τέλος την καταψύχει. Προϊόν υψηλής θρεπτικής αξίας με μηδαμινή επεξεργασία!

Η σύνθεση της, όπως και του μελιού και του βασιλικού πολτού, είναι ιδιαίτερα πολύπλοκη. Οι αναλύσεις δείχνουν ότι περιέχει μιά τεράστια ποσότητα από αζωτούχα υλικά με τη μορφή πρωτεϊνών, ανόργανων αλάτων και βιταμινών. Περιέχει ακόμη όλα τα ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΑ ΑΜΙΝΟΞΕΑ τα οποία ο οργανισμός μας δεν είναι σε θέση να συνθέσει, και μάλιστα στην περίπτωση της γύρης τα λαμβάνει από φυσική πηγή, πράγμα προτιμότερο από τις συνθετικές φόρμουλες. Σημαντικό επίσης στοιχείο για την ποιότητα της γύρης είναι ότι η μέλισσα από τη φύση της γνωρίζει να επιλέγει γύρες πλούσιες σε θρεπτικά συστατικά, αγνοώντας τις φτωχές σε περιεκτικότητα. Αν υποτεθεί ότι στο διαιτολόγιό μας υπήρχε μόνο η γύρη για την πρόσληψη αμινοξέων, ΤΟΤΕ ΘΑ ΒΛΕΠΑΜΕ ΟΤΙ Η ΓΥΡΗ ΜΟΝΗ ΤΗΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΚΑΛΥΨΕΙ ΤΙΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΜΑΣ ΜΕ ΜΙΑ ΔΟΣΗ 15ΓΡ.

ΒΙΤΑΜΙΝΕΣ

Περιέχει σημαντική ποσότητα βιταμινών του συμπλέγματος Β και αρκετή βιταμίνη C. Περιέχει ακόμη καρετεινοειδή που μετασχηματίζονται σε βιταμίνη Α από τον οργανισμό, καθώς και βιταμίνη Ε. Επίσης στη γύρη υπάρχει μία ουσία, η ρουτίνη, η οποία ενισχύει την αντίσταση ολόκληρου του συστήματος του κυκλοφοριακού ως και το επίπεδο των τριχοειδών αγγείων. Η εργαστηριακή έρευνα έδειξε ότι η ελαστικότητα των αγγείων μπορεί να ΑΥΞΗΘΕΙ ΩΣ ΚΑΙ 76% ΜΕ ΔΟΣΗ ΤΩΝ 3ΓΡ. Ταυτόχρονα η ίδια ουσία σε περιπτώσεις αιμορραγίας επιταχύνει το πήξιμο του αίματος, και μετριάζει το ρυθμό της καρδιάς.

ΖΑΧΑΡΑ

Περιέχει από 10 – 15% φρουκτόζη και γλυκόζη.

ΕΝΖΥΜΑ

Περιέχει φωσφατάση, αμυλάση, ιμβερτάση και άλλα ένζυμα τα οποία παίζουν καταλυτικό ρόλο σε πολλές βιοχημικές αντιδράσεις που γίνονται στον ανθρώπινο οργανισμό.

Η ΓΥΡΗ ΣΑΝ ΑΝΤΙΒΙΟΤΙΚΟΣ ΠΑΡΑΓΟΝΤΑΣ

Σαν αντιβιοτικό, έχει αποδειχθεί εργαστηριακά ότι είναι ιδιαίτερα δραστική σε ορισμένες καλλιέργειες μικροβίων.

Η ΓΥΡΗ ΣΑΝ ΑΥΞΗΤΙΚΟΣ ΠΑΡΑΓΟΝΤΑΣ

Δυναμώνει και τονώνει, δίνοντας ταυτόχρονα στον οργανισμό τη δυνατότητα να αναπτυχθεί περισσότερο.
Μπορούμε λοιπόν συμπερασματικά να πούμε ότι η ΓΥΡΗ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΜΙΑ ΕΥΧΑΡΙΣΤΗ ΒΙΟΛΟΓΙΚΗ ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗ ΕΚΠΛΗΞΗ. Λειτουργεί ως καταλύτης στις περισσότερες από τις αντιδράσεις του οργανισμού καθώς και ΣΤΗ ΣΩΜΑΤΙΚΗ ΚΑΙ ΨΥΧΙΚΗ ΤΟΥ ΥΓΕΙΑ.

ΔΟΣΟΛΟΓΙΑ

Η χορήγηση γίνεται κατά προτίμηση το πρωί.

Ενήλικες: Ξεκινάμε με μία κουταλιά του γλυκού και βαθμιαία μέσα σε ένα δεκαήμερο αυξάνουμε σε μία κουταλιά της σούπας.

Ανήλικοι: Ξεκινάμε με μία ΚΟΦΤΗ κουταλιά του γλυκού και βαθμιαία μέσα σε ένα δεκαήμερο αυξάνουμε σε μία ΚΟΦΤΗ κουταλιά της σούπας.

Αθλητές: Πέραν της κανονικής δοσολογίας (όπως πιο πάνω), μία κουταλιά του γλυκού μία ώρα πριν και μία κουταλιά του γλυκού αμέσως μετά τη γυμναστική.

Σε περιπτώσεις ειδικές (π.χ. δίαιτα με γύρη / άτομα που αντιμετωπίζουν συγκεκριμένες παθήσεις) η δοσολογία μπορεί να μεταβληθεί ανάλογα με τις υποδείξεις του γιατρού.

Αν γίνεται παράλληλη χορήγηση βασιλικού πολτού, τότε η χορήγηση γύρης γίνεται μισή ώρα μετά τον βασιλικό πολτό.

Δεν υπερβάλλουμε λοιπόν όταν μιλώντας για τη γύρη λέμε ότι κλείνει μέσα της

ΤΗ ΓΕΝΕΣΙΟΥΡΓΟ ΔΥΝΑΜΗ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ. Σημειώστε επίσης ότι Η ΓΥΡΗ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΥΛΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΒΑΣΙΛΙΚΟΥ ΠΟΛΤΟΥ.

Πηγή: Επιστημονικό Κέντρο Μελισσοθεραπείας –  ekem.org.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

I am not a robot *