Επιθεώρηση Μελισσών 15-04-2014

Η κηραλοιφή
04/04/2016
Επιθεώρηση Μελισσών 07-05-2014
04/04/2016

Επιθεώρηση Μελισσών 15-04-2014

Η σημερινή επιθεώρηση έγινε με καλό καιρό και αραιές νεφώσεις. Η φετινή άνοιξη μέχρι στιγμής με χαροποιεί δεδομένου ότι η θερμοκρασία βρίσκεται συνέχεια σε φυσιολογικά επίπεδα εποχής και οι βροχούλες ποτίζουν συνέχεια τα άνθη.

Όσον αφορά τις μελισσοκομικές εργασίες, είχαμε σηκώματα «ορόφων», τοποθέτηση άχτιστων πλαισίων στο κέντρο της γονοφωλιάς σε ορισμένες κυψέλες, έλεγχο συλλογής νέκταρος, καταστροφή βασιλοκελιών σε μελίσσια που καθυστέρησα να τοποθετήσω πάτωμα και τέλος προσθαφαίρεση γόνου ώστε όλα τα μελίσσια να βρίσκονται περίπου στο ίδιο επίπεδο. Γενικά οι εργασίες είναι πολλές αλλά αν βρεις ρυθμό και καταλαβαίνεις τι χρειάζεται το κάθε μελίσσι τότε ο κόπος μετριάζεται κατά πολύ.

Εδώ να προσθέσω ότι είχαμε και δύο συλλήψεις αφεσμών που μου έκαναν ιδιαίτερη εντύπωση και θα εξηγήσω για ποιο λόγο. Οι δύο αυτοί μικροί αφεσμοί τριών πλαισίων ο καθένας είχαν «κάτσει» στο κλαδί μιας ελιάς κάτω από το οποίο βρισκόταν μία κυψέλη. Όπως παρατηρούσα την είσοδο αυτής της κυψέλης ξαφνικά πέφτουν πάνω στην σανίδα πτήσης οι δύο βασίλισσες των αφεσμών κάνοντας θόρυβο μάλιστα, σαν να πέφτει ένα μικρό χαλικάκι πάνω σε ξύλο. Είχα την εντύπωση ότι οι πιο έμπειρες μέλισσες κάνουν ανίχνευση προς αναζήτηση κατοικίας του σμήνους αλλά η συγκεκριμένη περίπτωση με κάνει να αναθεωρώ. Η μία βασίλισσα έπεσε πάνω στην σανίδα πτήσης και κοντοστάθηκε να ελέγξει την είσοδο της κυψέλης και η άλλη πήγε πιο δίπλα σε ένα χορτάρι και επιθεωρούσε. Μετά από ένα λεπτό σηκώθηκαν και πέταξαν πάλι προς το συγκεκριμένο κλαδί. Δύο αφεσμούς εντόπισα και ταυτόχρονα και οι δύο βασίλισσες έπεσαν στην ίδια είσοδο… Απορώ τι θα γινόταν στην περίπτωση που η κυψέλη ήταν άδεια. Πόσο σπάνιο είναι κάτι τέτοιο και ποια συμπεράσματα μπορούμε να βγάλουμε; Ίσως τελικά η βασίλισσα να αποφασίζει για το νέο μέρος που θα εγκατασταθεί το σμήνος της.

 

Σμηνουργία επ’ αυτοφώρω

 

sminourgia

 

Δυο αφεσμοί

 

afesmoi

 

Η μια βασίλισσα

 

vasilissaaa

 

Οι δυο βασίλισσες, μία πάνω στην σανίδα και η άλλη αριστερά στο χορταράκι

 

dio-vasilisses

 

Τοποθέτηση άχτιστου πλαισίου στο κέντρο της γονοφωλιάς

 

topothetisi-axtistou-plaisiou

 

Καλή ανάσταση σε όλους με υγεία και αγάπη!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

I am not a robot *