Η επιθεώρηση έγινε την Τρίτη που μας πέρασε και ο καιρός ήταν ιδανικός για περίπου μία εβδομάδα. Πεδινά και ημιορεινά μελίσσια δούλεψαν καλά αυτές τις μέρες, χτίζοντας κεράκια και συλλέγοντας γύρη, νέκταρ και πρόπολη.
Η γη είναι ποτισμένη από τις συνεχόμενες βροχοπτώσεις και πολλά άνθη της περιοχής όπως η καβαλαριά (αγριόβικος) και το αγριοτρίφυλλο συνεχίζουν να προσελκύουν τις μέλισσες δεδομένου ότι όταν ποτίζονται παρέχουν και περισσότερο νέκταρ. Έτσι λοιπόν πολλά μελίσσια τοποθετούσαν το φρέσκο νέκταρ ακόμη και σε μισοχτισμένες κερήθρες!!
Τα δεκάρια μελίσσια επιτέλους «πήραν» πάτωμα και έγιναν δωδεκάρια, τα πενταράκια έγιναν εξαράκια και εφτάρια, ενώ στα μεγάλα διώροφα η βασίλισσα δε βρίσκει πια χώρο να γεννήσει λόγω μελιών αλλά αυτό κράτησε πάλι λίγο.
Δυστυχώς ο καιρός την Τετάρτη στην Αχαΐα μας τα χάλασε με πολύ δυνατούς νοτιάδες και σήμερα Πέμπτη είναι πολύ αλλόκοτος μία βροχή μία ηλιοφάνεια αλλά χωρίς ανέμους. Η ουσία είναι ότι αυτές τις δύο μέρες τα μελίσσια δε δούλεψαν και έμειναν στάσιμα. Το φαινόμενο είναι γενικό και το πιο πιθανό είναι τα φετινά ανθόμελα να είναι λίγα (θα τρυγηθούν μόνο τα πολύ δυνατά). Πώς να είναι άλλωστε ικανοποιητική η συγκομιδή όταν μόνο τον Μάρτη τα μελίσσια δούλεψαν εντατικά; Απρίλη και Μάη μέχρις στιγμής έχουμε βροχές με κάποια διαστήματα καλών ημερών που οι μέλισσες μπόρεσαν απλώς να συλλέξουν νέκταρ ίσα ίσα για να διατηρήσουν τους γόνους τους και να χτίζουν και κάμποσες κερήθρες.
Η θερμοκρασία θα αρχίσει να ανεβαίνει πάλι σταδιακά σε τρεις μέρες και μάλιστα θα φτάσει τέλη Μάη κοντά στους 30 C. Μέχρι να έρθει η ώρα που θα ξεκινήσουμε για τα βουνά και το έλατο ή για τα θυμάρια το μόνο που μπορούμε να κάνουμε είναι να διατηρήσουμε τα μελίσσια δυνατά και ας μην «παίρνουν» παραπάνω ανάπτυξη, επικεντρωνόμαστε σε αυτό για να μην χάσουμε καθόλου σε δυναμικότητα ώστε να προχωρήσουμε σε δυνατές συνενώσεις και να πάρουμε μελάκι αρκεί ο καιρός να μας κάνει το χατίρι. Καθαρίζουμε τις εισόδους από χορτάρια, ελέγχουμε τροφές , ανακατατάσσουμε πλαίσια στη γονοφωλιά, εξισορροπούμε τους πληθυσμούς με στόχο να έχουμε δεκάρια ή εικοσάρια μελίσσια.
Είναι η δεύτερη συνεχόμενη χρονιά που ο Μάης δε βοηθάει την κατάσταση, ας ελπίσουμε οι ανθοφορίες του Ιουνίου να είναι αποδοτικές και οι μέλισσες να εργαστούν αρκετές μέρες ανεπηρέαστες, έτσι και μέλι θα πάρουμε και μετά θα προχωρήσουμε σε αύξηση του μελισσοκομείου. Τα εικοσάρια σμήνη μετά από εντατική συλλογή ελάτου μειώνονται κατά δέκα πλαίσια σχεδόν σε πληθυσμό αλλά είναι πολύ χορτάτα και μπορούμε να τα «κόψουμε» στη μέση και τον Οκτώμβριο να έχουν γίνει πάλι δεκάρια.
Οι συνθήκες και φέτος δεν είναι ιδανικές, αλλά οι μέλισσες προσπαθούν να ανταπεξέλθουν! Δεν απογοητεύονται και συνεχίζουν την προσπάθεια, μπορεί να χάνουμε τη μάχη με την άνοιξη αλλά έρχεται το καλοκαίρι και το φθινόπωρο.
Απογείωση bubble bee από λαδανιά
Καλή δύναμη σε όλους!