Επιθεώρηση Μελισσών 07-05-2014

Επιθεώρηση Μελισσών 15-04-2014
04/04/2016
Επιθεώρηση Μελισσών 13-05-2014
04/04/2016

Επιθεώρηση Μελισσών 07-05-2014

Ο καιρός από τα μέσα Απρίλη έως και την περασμένη Κυριακή (04-05-14) ήταν κυρίως βροχερός με μείωση τις θερμοκρασίας και γενικά άστατος, οι μάνες έκοψαν τις γέννες και καταναλώθηκε αρκετό μέλι που είχαν συλλέξει.

Τα μελίσσια που βρίσκονται στον κάμπο δεν επηρεάστηκαν τόσο πολύ, αλλά αυτά που βρίσκονται σε υψόμετρο 800μ. ζορίστηκαν. Ενδεικτικά αναφέρω ότι τα πεδινά έχτισαν κεριά κάποιες μέρες που η βροχή έκοβε και το μέλι τους αυξήθηκε αλλά ελάχιστα. Στα ημιορεινά η κατάσταση ήταν διαφορετική, κεριά δεν χτίστηκαν, τα δεκάρια δεν πήραν πάτωμα, όσα είχαν πάρει πάτωμα και είχαν λίγο μέλι στον πάνω όροφο το κατανάλωσαν και επέστρεψαν στην γονοφωλιά. Υπάρχουν και μελίσσια 20άρια που δεν πήραν τρίτο πάτωμα και παρέμειναν στάσιμα. Τα ανθόμελα μέχρι στιγμής είναι λίγα και αυτό εξαιτίας της κακοκαιρίας.

Από χθες όμως ο καιρός άλλαξε, ανέβηκε η θερμοκρασία, εξασθενούν και οι άνεμοι. Η γη έχει ποτιστεί και λογικά θα συνεχιστεί η ανθοφορία αρκετών λουλουδιών. Γίνεται αγώνας δρόμου ώστε να τα δεκάρια μελίσσια να προφτάσουν να γίνουν εικοσάρια την εποχή δίνει το έλατο, διαφορετικά θα προχωρήσουμε σε συνενώσεις.

Σε περίπτωση που κόψει η ανθοφορία στα ημιορεινά και ανέβει η θερμοκρασία στα βουνά τότε οι κυψέλες θα ταξιδέψουν προς τα όρη για να «πιάσουν» άνθη που είναι όψιμα στα υψηλά υψόμετρα. Με αυτόν τον τρόπο οι μέλισσες βρίσκονται σε συνεχή άνοιξη δίνοντας τους την ευκαιρία να δουλέψουν σε διάφορα λουλούδια και αμέσως μετά να «πιάσουν» το έλατο. Όλα αυτά βέβαια εξαρτώνται από τον καιρό.

Υπάρχει και η περίπτωση οι μέλισσες να συλλέγουν μια χαρά ανθόμελο στα ημιορεινά και να μη χρειαστεί να «σηκωθούν» για τα βουνά.
Πολλές είναι οι πιθανές κινήσεις ενός μελισσοκόμου και όλες είναι σε συνάρτηση με τον καιρό και την περιοχή που διαμένουν οι κυψέλες του.
Ας ελπίσουμε σε αίθριο καιρό και σε βαθμιαία αύξηση της θερμοκρασίας ώστε να εκμεταλλευτούμε πλήρως ημιορεινές και ορεινές περιοχές γιατί οι πεδινές ανθοφορίες σιγά σιγά θα αρχίσουν να μειώνονται.

Κύριες ανθοφορίες του Ιούνη που πλησιάζει είναι το περίφημο έλατο και το μυρωδάτο θυμάρι.
Η επόμενη επιθεώρηση θα γίνει σε λίγες μέρες καθώς και μία βόλτα προς τα Καλάβρυτα να δούμε η φύση τι μας ετοιμάζει!

Καλή δύναμη στα μελισσάκια μας!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

I am not a robot *