Επιθεώρηση Ελάτου 02-06-2014

Επιθεώρηση Μελισσών 13-05-2014
04/04/2016
Οι Φυλές της μελιτοφόρου μέλισσας (Apis mellifera)
05/04/2016

Επιθεώρηση Ελάτου 02-06-2014

Η τελευταία φορά που έγινε επιθεώρηση στα μελίσσια πεδινά και ημιορεινά ήταν μία εβδομάδα πριν (28/05/14). Έγιναν παράλληλες εργασίες τρύγου και συνενώσεων όπου χρειαζόταν με σκοπό την μεταφορά τους στα Καλαβρυτοχώρια την επόμενη μέρα.

Η μεταφορά εντέλει δεν έγινε γιατί ήρθε στη ζωή η μικρή μας κορούλα, οπότε αντί για τα βουνά και τα όρη πιάσαμε τα μαιευτήρια!!!
Αφού επιστρέψαμε με το καλό στη βάση μας, σήμερα ξεκίνησα να πάω να ρίξω μια ματιά στον έλατο. Μέλισσες και μελισσοκομεία συναδέλφων πολλά αλλά ούτε μία πάνω στα έλατα.
Ενώ δεν είχε δυνατούς ανέμους, επικρατούσε ψύχρα και οι συλλέκτριες δούλεψαν μόνο τις ώρες που ο ήλιος δεν κρυβόταν από τα σύννεφα και αυτό μέχρι το απόγευμα νωρίς, μετά μαζεύτηκαν μέσα στην κυψέλη για να ζεσταθούν. Οι συνθήκες είναι τελείως αρνητικές και δε βοηθούν καθόλου τη μελιτοέκκριση του ελάτου, αφού τα παράσιτα που το απομυζούν χρειάζονται υψηλές θερμοκρασίες για να κάνουν την εμφάνισή τους.

Ένας γενναίος και μοναδικός κοριός

 

monaxikos-korios

Το δίλημα μου είναι μεγάλο γιατί εκεί που βρίσκονται τώρα τα μελίσσια υπάρχει θρούμπι αλλά ένας θεός ξέρει πότε θα ανθίσει, ενώ οι ανοιξιάτικες ανθοφορίες λογικά βρίσκονται στο τελείωμα τους. Τα σμήνη τα είχα «σφίξει» εικοσάρια πολύ δυνατά για συλλογή και τώρα ο καιρός στα βουνά δε μας κάνει καθόλου το χατήρι, δεδομένου ότι για κάποιες μέρες ακόμη η θερμοκρασία θα είναι σχετικά χαμηλή.

Αύριο θα γίνει επιθεώρηση να δω σε τι κατάσταση βρίσκονται αυτά και η βλάστηση της περιοχής. Σε περίπτωση που δω ότι συνεχίζουν να φέρνουν τροφές τότε θα παραμείνουν εκεί και θα κυνηγήσουμε το θρούμπι, διαφορετικά θα ρισκάρουμε και θα ανηφορίσουμε ώστε οι συλλέκτριες να «πιάσουν» τα αγριοτρίφυλλα και τα αγκάθια που βρίσκονται σε αφθονία και ίσως το έλατο κάποια στιγμή.

Συλλέγουν από το αγκάθι αρκεί να μην έχει κρύο

 

melissa-se-gaidouragkatho

 

Το ίδιο ισχύει και για τα αγριοτρίφυλλα

 

melissa-se-agrio-trifilli
Πραγματικά πολύ μπέρδεμα η φετινή κατάσταση, αλλά δεν αγχωνόμαστε γιατί ότι περνάει από το χέρι μας το κάνουμε, δε μπορούμε να τα βάλουμε με τον καιρό!

ΒΛΕΠΟΝΤΑΣ ΚΑΙ ΚΑΝΟΝΤΑΣ για τις επόμενες μέρες…και αισιοδοξία!!!
Καλό μελισσομήνα εύχομαι!!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

I am not a robot *