Η τελευταία φορά που έγινε επιθεώρηση στα μελίσσια πεδινά και ημιορεινά ήταν μία εβδομάδα πριν (28/05/14). Έγιναν παράλληλες εργασίες τρύγου και συνενώσεων όπου χρειαζόταν με σκοπό την μεταφορά τους στα Καλαβρυτοχώρια την επόμενη μέρα.
Η μεταφορά εντέλει δεν έγινε γιατί ήρθε στη ζωή η μικρή μας κορούλα, οπότε αντί για τα βουνά και τα όρη πιάσαμε τα μαιευτήρια!!!
Αφού επιστρέψαμε με το καλό στη βάση μας, σήμερα ξεκίνησα να πάω να ρίξω μια ματιά στον έλατο. Μέλισσες και μελισσοκομεία συναδέλφων πολλά αλλά ούτε μία πάνω στα έλατα.
Ενώ δεν είχε δυνατούς ανέμους, επικρατούσε ψύχρα και οι συλλέκτριες δούλεψαν μόνο τις ώρες που ο ήλιος δεν κρυβόταν από τα σύννεφα και αυτό μέχρι το απόγευμα νωρίς, μετά μαζεύτηκαν μέσα στην κυψέλη για να ζεσταθούν. Οι συνθήκες είναι τελείως αρνητικές και δε βοηθούν καθόλου τη μελιτοέκκριση του ελάτου, αφού τα παράσιτα που το απομυζούν χρειάζονται υψηλές θερμοκρασίες για να κάνουν την εμφάνισή τους.
Ένας γενναίος και μοναδικός κοριός
Το δίλημα μου είναι μεγάλο γιατί εκεί που βρίσκονται τώρα τα μελίσσια υπάρχει θρούμπι αλλά ένας θεός ξέρει πότε θα ανθίσει, ενώ οι ανοιξιάτικες ανθοφορίες λογικά βρίσκονται στο τελείωμα τους. Τα σμήνη τα είχα «σφίξει» εικοσάρια πολύ δυνατά για συλλογή και τώρα ο καιρός στα βουνά δε μας κάνει καθόλου το χατήρι, δεδομένου ότι για κάποιες μέρες ακόμη η θερμοκρασία θα είναι σχετικά χαμηλή.
Αύριο θα γίνει επιθεώρηση να δω σε τι κατάσταση βρίσκονται αυτά και η βλάστηση της περιοχής. Σε περίπτωση που δω ότι συνεχίζουν να φέρνουν τροφές τότε θα παραμείνουν εκεί και θα κυνηγήσουμε το θρούμπι, διαφορετικά θα ρισκάρουμε και θα ανηφορίσουμε ώστε οι συλλέκτριες να «πιάσουν» τα αγριοτρίφυλλα και τα αγκάθια που βρίσκονται σε αφθονία και ίσως το έλατο κάποια στιγμή.
Συλλέγουν από το αγκάθι αρκεί να μην έχει κρύο
Το ίδιο ισχύει και για τα αγριοτρίφυλλα
Πραγματικά πολύ μπέρδεμα η φετινή κατάσταση, αλλά δεν αγχωνόμαστε γιατί ότι περνάει από το χέρι μας το κάνουμε, δε μπορούμε να τα βάλουμε με τον καιρό!
ΒΛΕΠΟΝΤΑΣ ΚΑΙ ΚΑΝΟΝΤΑΣ για τις επόμενες μέρες…και αισιοδοξία!!!
Καλό μελισσομήνα εύχομαι!!