Η μέλισσα έχοντας δουλέψει εντατικά κοντά στους 8 μήνες χρειάζεται μία περίοδο ξεκούρασης και αυτή δεν είναι άλλη από τον χειμώνα. Κύριο μέλημα όσον αφορά το ασφαλές ξεχειμώνιασμα των σμηνών είναι η ύπαρξη αρκετών τροφών. Είναι ο βασικότερος παράγοντας ώστε να επιβιώσουν οι μέλισσες. Πάμε να δούμε παρακάτω ορισμένες κινήσεις που πρέπει να γίνουν για να κοιμάται ήσυχος ο μελισσοκόμος και οι μέλισσές του τα βράδια του χειμώνα!
1) Η περιοχή που θα ξεχειμωνιάσουν τα μελίσσια καλό θα ήταν να προστατεύεται από δυνατούς βοριάδες, να είναι ελαφριά επικλινής, μικρού υψομέτρου για να παρασύρονται τα νερά των βροχών και να μη λιμνάζουν κάτω από τις κυψέλες. Το καλό με τις περισσότερες από αυτές τις περιοχές είναι ότι συνήθως παρέχουν στη μέλισσα το νέκταρ και τη γύρη σημαντικών μελισσοτροφικών φυτών όπως του φθινοπωρινού και ανοιξιάτικου ρεικιού και της κουμαριάς την οποία δουλεύουν καλά φέτος τα μελίσσια. Το ρείκι και η κουμαριά θα ανανεώσουν τους πληθυσμούς και θα προμηθεύσουν τις μέλισσες με αρκετές τροφές. Το σμήνος που διαθέτει αρκετά τρόφιμα είναι ικανό να ανταπεξέλθει σε πολύ μικρές εξωτερικές θερμοκρασίες διατηρώντας τη θερμοκρασία στο κέντρο της μελισσόσφαιρας κοντά στους 35 βαθμούς κελσίου, σε αντίθετη περίπτωση που θα ξεμείνει από «καύσιμα» ο «καυστήρας» του μελισσιού τότε η απώλεια είναι αναπόφευκτη.
2) Συνένωση μελισσιών όπου κρίνεται αναγκαίο, βέβαια κάθε περίπτωση σμήνους είναι διαφορετική. Π. χ. προσωπικά ένα μελισσάκι 4ων ακόμα και 3ων πλαισίων με νέα Βασίλισσα δε θα το συνένωνα με άλλο (βοήθεια με ψημένο γόνο) , ενώ ένα αντίστοιχο με γερασμένη βασίλισσα θα το συνένωνα.
3) Αφαίρεση πλαισίων που δε πατιούνται από μέλισσες, προκειμένου να γίνει σύσφιξη πληθυσμού για να κρατάει το μελίσσι σταθερή θερμοκρασία.
4) Τοποθέτηση ψευδοπλαισίου όπου κρίνεται απαραίτητο για να απομονωθεί το σμήνος από το ψύχος του άδειου τμήματος.
5) Τοποθέτηση κηρόπανων επάνω στα πλαίσια, στη Βόρεια Ελλάδα ίσως οι συνάδελφοι χρησιμοποιούν και εσωτερικά καπάκια.
6) Όταν η Βασίλισσα σταματήσει τη γέννα της τότε προβαίνουμε σε θεραπεία για τη βαρρόα.
7) Ασφαλίζουμε τα καπάκια και τοποθετούμε πέτρες πάνω στις κυψέλες σε περιοχές με έντονους ανέμους. Καλό ξεχειμώνιασμα στις μέλισσες και σ’ εμάς!! Αν έχω ξεχάσει κάτι ή είμαι λάθος κάπου όποιος ενδιαφέρεται να εμπλουτίσει το κείμενο ας το κάνει μ’ ένα σχόλιο!!